Prof. Dr. Uğur Deveci Resmi Web Sitesine Hoş Geldiniz!

Kanser Cerrahisi

Kanser Cerrahisi

Vücudun herhangi bir bölgesindeki hücrenin sonsuz çoğalma yeteneği kazanarak oluşturduğu habis tümörlere “kanser” denir. Bu durum hücre çekirdeğinde “DNA” denilen genetik şifrede ortaya çıkan mutasyonlarla (genetik değişim) meydana gelmektedir. Kanserin iyi huylu tümörlerden farkı giderek büyümesi ve başka organlara yayılmasıdır.  Kanserin oluşmasında pek çok neden mevcuttur. Bireyin kendi genetik yapısı, ailesel eğilimi ve çevresel faktörler temel nedenlerdir. Bilinen çevresel faktörlerden uzaklaşmak ve belirlenmiş tarama programlarının takibi olası bir kanserin erken dönemde tespit ederek tedavi başarısını artıracaktır. Günümüzde farkındalığın artışı ve tanı yöntemlerindeki teknolojik gelişmeler kanser hastalığının erken dönemde saptanmasına olanak sağlamaktadır. Erken tanı uygun tedavi ile şifa elde edilmesini sağlamaktadır.

Kanserden Nasıl Korunuruz?

Batılı ülkelere oranla Türkiye’de kanser görülme sıklığı daha düşüktür. Bu durum genetik yapı ve yaşam tarzı farklılıklarından ileri gelir. Batılı yaşam tarzı ve beslenme şekli kanser olasılığını artırmaktadır. Aşırı yağlı beslenme, tuzlu ve tütsülenmiş gıdaların fazla tüketimi, sigara, alkol, sebze ve meyvenin az tüketilmesi, radyasyona maruziyet, bazı genetik hastalıklar ve obezite kanser riskini artırır.  Antioksidan içeren besinler kansere karşı koruyucudur. Yeşil çay, karnabahar, çörekotu, kekik, zencefil, havuç, siyah üzüm antioksidan miktarı yüksek olan gıdalardır. Selenyum, omega 3 yağ  güçlü antioksidanlardır ve balıkta bol bulunur. C vitamini de güçlü bir antioksidandır, yeşil sebze ve meyvelerde bol bulunur. Yemeklerin pişirilme şekli de önemlidir. Kızartma ve tütsüleme yerine buğulama ve haşlama ile pişirme kansere karşı koruyucudur. Rafine gıdalar yerine doğal besinler, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih edilmelidir. Stresten uzak kalınmalı ve düzenli spor hayatın bir parçası haline getirilmelidir.  İdeal kilonun elde edilmesi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi sayesinde kanser riski azaltılmış olur.  Özetle doğal gıdalardan, lifli gıdalardan zengin beslenme, düzenli spor ve pozitif bakış açısı kanserden koruyucudur. Sağlıklı ve huzurlu bir yaşam diliyorum.

Kanserli Hastanın Yönetimi

Kanser hastalığının tedavi ve takibi bu konuda ileri uzmanlığı olan hekimlerin oluşturduğu bir ekip tarafından yönetilir. Kanser hastalığına bağlı olarak ameliyat edilmiş hastalar ameliyat sonrasında multidisipliner tümör konseyinde tartışılır. Bu konsey onkoloji, radyoloji, patoloji, radyasyon onkolojisi ve cerrahi branşlar ile oluşturulur.  Hastaya yapılmış tüm tetkikler, ameliyat ve patoloji sonuçları tartışılarak bireyselleştirilmiş tedavi algoritmaları hazırlanır.  Tedavi algoritmaları tüm dünyada ve ülkemizde standart olarak kabul edilmiş uluslararası kılavuzlara göre planlanır. Ameliyat sonrası erken dönemde cerrahiye bağlı komplikasyonlar açısından ve ileri dönemde hastalığın nüksü açısından hastalar sıkı bir şekilde takip edilirler.

Ayrıntılar için kanser türlerinin üzerini tıklayınız…

Yemek Borusu Kanseri                           Mide Kanseri                       
İnce Bağırsak Kanseri                             Pankreas Kanseri 
Kolorektal Kanser                                    Sitoredüktif Cerrahi – HIPEK

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.