Prof. Dr. Uğur Deveci Resmi Web Sitesine Hoş Geldiniz!

Reflü Hastalığı ve Tedavisi

Reflü Hastalığı ve Tedavisi

Mide muhtevasının yemek borusuna doğru geri kaçması reflü olarak tanımlanır.  Tıbbi ismi “gastroözofageal reflü hastalığı “dır. Yemek borusu bitiminde normalde geri kaçışa engel olan bir antireflü mekanizması mevcuttur. Hızlı yemek yemek, büyük lokmaları iyi çiğnemeden yutmak ve yapısal nedenler bu mekanizmayı bozarak reflü hastalığı ortaya çıkarır.  Karın içi basıncı artıran durumlar (kabızlık, ağır kaldırma, şişmanlık vb..) reflü hastalığının ilerlemesine ve şikayetlerin artmasına katkıda bulunur. Gastroskopik incelemeler hastalığın tanısını koyar ve evresini belirler. Erken evrede ve düşük skorlu hastalarda ilaç tedavisi ve yeme içme alışkanlığının düzeltilmesi önerilir.  Tedavi edilmediğinde yemek borusu aşağı bölgesinde mukozada oluşan hücresel değişimler kötü huylu hastalıklara zemin hazırlayabilir. Endoskopik değerlendirmede fıtık saptandığında, yemek borusunda hücresel değişimlerin varlığında  ve pH metrede skorun 14 ün üzerinde olduğu durumlarda gecikilmeden cerrahi müdahale yapılmalıdır.

Reflü Hastalığında Ne Şikayetler Olur?

Göğüs altında ve karın üst bölgesinde ağrı, yanma ve batma tarzında şikayetler ortaya çıkar. Bazen sırt orta bölgesine yansıyan ağrı oluşur. Özellikle ağrılar tok karnına ortaya çıkar. İleri dönemde hem aç hem de tok karnına ağrılar oluşur ve hastayı yemek yemeden alıkoyar. Acil servislere kalp krizi geçirme şüphesi ile başvuracak kadar şiddetli şikayetler oluşabilir. “Heartburn” ismi verilen bu şiddetli ağrı nefes almayı dahi kısıtlayabilir. Bu şikayetlerle başvuran hastada kalp açısından değerlendirmeler normal ise ikinci aşamada gastroskopi yapılarak yemek borusu ve mide kontrol edilmelidir.

Reflü Mekanizması ve Cerrahi Tedavisi

Laparoskopik Nissen Fundoplikasyonu Nasıl Yapılır?

Dünyada ilk kez  1936’da Alman cerrah Rudolf Nissen tarafından Türkiye’de uygulanan Nissen ameliyatı günümüzde videolaparoskopik teknolojinin gelişmesi ile kapalı yöntemle yapılabilir hale gelmiştir.  Genel anestezi altında yaklaşık 40 dakika süren bu ameliyat ile diyaframdaki yetersizlik alanı onarılır ve mide fundusu ile antireflü bariyer oluşturulur. Bu yeni sistemle yemek borusunun alt  kısmı mide tarafından oluşturulan bir tünelin içinden geçer. Yemek yedikten sonra mide genişleyince oluşturulan tünel mide içeriğinin yemek borusu içine kaçmasına engel olur. Nissen ameliyatı günümüzde laparoskopik yöntemle günübirlik yapılan bir ameliyattır. Ameliyat sonrası bir ay boyunca yumuşak diyet verilir. Cerrahinin başarı oranı %95 in üzerindedir.

Reflü Tedavi Edilmesi Gereken Bir Durumdur. 

Reflü Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ameliyat sonrası dönemde ilk ay sulu ve yumuşak gıdaların tüketilmesi önerilir. Sert ve katı gıdalar yutma güçlüğü oluşturur. İlk birkaç ayda hasta ortalama  4-5 kilo zayıflar. Bu durum normaldir. İlk aydan sonra normal gıdaya geçilir. Ancak hastanın her öğünü en az 20 dakikaya yayması, yavaş ve iyi çiğneyerek yemek yemesi önerilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.